Cerita Emulsion

Assalamualaikum dan salam bikintshirt untuk semua.  Masih lagi memaksa jari jemari untuk manekan papan kekunci lapptop yang berada di depan mata. Suasana tshirt printing dah semakin jauh ke depan. Kalau dulu bercerita pasal solid printing, kini semua nak buat lebih dari yang biasa-biasa.

Suasana dah semakin berubah. Pencetak2 baru tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Semangat tak pernah luntur. Orang2 lama dah boleh duduk diam memberi pandangan. Generasi baru pulak memainkan peranan. Walaupun ilmunya sama dan berputar seperti roda.

Selisih faham dan nak tunjuk hero tue biasalah. Bertelagah sesama sendiri menegakkan pandangan dan ilmu yang asalnya sama. Sifat semula jadi manusia nak memimpin. Tapi yang pasti bertelagah bukan sampai ke hati pun.

Alhamdulillah Che Li dan bikintshirt.com masih disini. Terus memerhati ragam kawan2 dan adik2 yang baru nak berjinak-jinak dengan tshirt printing nie. Masih lagi ingin berkongsi ilmu yang sedikit dan biasa2 ini.

Maka tertekan lah kekunci Cerita Emulsion untuk kali ini… hehehe…

Ehem… ehem…

Tukar mode plak…

 

CERITA EMULSION

Tadi terbaca satu status di FB printer2 Malaysia. Menarik jugak… Pasal emulsion…

Emulsion memang selalu bg masalah biler terlalu berhati-hati… Tp kalau cincai selalunya jadik… ekeke… betullll…

Selalu orang tanya emulsion ape yang terbaik… Jawapannya : Semua baik…

Ade orang kata lagi nipis lagi baik… jawapan Che Li : Betul

Ade orang kata tebal tak baik… jawapan Che Li : Tak la pulak betulnya

Ade orang kata  kaler biru lagi baik dari kaler hijau dari kaler merah dan sebagainya… Jawapan Che Li : La yea ke… hehehe

So ape yang terbaik? Jawapanya tak de… semua ikut preference masing2…

Kat cini ade yang pakai produk yang sama… sorang xpose 1 minit 30 saat, ade 3 minit… kena kat Che Li 4 minit…

so ape puncanya… Jawapannya kang cakap macam giler plak… hahhaa… Jawapan Cikgu Sains la katakan…

Pada Che Li secara keseluruhan julat 1-5 minit tue normal untuk masa xpose… tapi kalau dah terlalu lama memang kompom ade problem kat emulsion atau setting lain… (ini cerita lain plak)

Kalau ikut pengalaman, Che Li dah pakai lebih dari 6 jenis Photo Emulsion… Semuanya okey…

Memang ade perbezaannya… itu pasti… cume kita kena lah peka dengan setiap kelebihan dan kekurangan emulsion tue…  Maksudnya pada teknik printing kita…

Mula-mula dulu Che Li pakai BRAND Khailien SOLO ape tah…  kemudian jumpa BRAND Ah Soon… kemudian BIOCHEM, kemudian UNION Ink , kemudian Brand Ah Soon lagi dan akhirnya sampai lah ke BRAND Khailien Polycol kalau tak silap… Kenapa macam tue… sebab ade ketika stok habis, dan ade ketika nak urgent pinjam orang lain punya, dan ade ketika saja nak mengade-ngade try brand lain… dari RM 15 hingga lah paling mahal RM 60… belasah jek…

Selalu Che Li pesan kat yang belajar dengan Che Li… Tak de petua yang perlu diikut… just kena mengeksperimen dan kena cepat sesuaikan diri dengan ape yang ade kat luar tue… Masing2 dengan cara masing2… tangan semua orang mana ade sama… ekeke…

Cuma kita akan ada emulsion yang menjadi pilihan kita mengikut stail kerja kita… Tapi biler terpaksa pakailah brand lain, tak payah la merungut bagai… Pakai jek la… Pedehal…

So kesimpulannya kuasai ilmu yang basic2 nie… jangan main lompat2 dan amik jalan singkat… Yang menjadi masalahnya kebanyakan orang suka kepada “Direct Answer” tapi tak suka luangkan masa kepada eksperimen…

Akhir kata, salam sayang dari Che Li di bikintshirt.com

JOM BIKINTSHIRT…

#bikintshirt

Sembang Ramadhan

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan kepada semua.

Che Li kembali di blog bikintshirt.com nie setelah sekian lama menjalankan biz on9 di Facebook. Bagi yang baru kat sini bolehlah singgah Facebook bikintshirt.com yea… sebab kat sana fokus lebih kepada biz bikintshirt. Blog nie insha Allah untuk kongsi ilmu dan info  berkaitan industri bikintshirt.

Che Li dalam proses mengemaskini blog nie agar sesuai dengan motifnya. Post2 yang tak berkaitan akan Che Li delete dan digantikan dengan post2 baru.

Jangan lupa jenguk2 blog nie yea.

Sebelum berundur wat masa nie Che Li nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan al Mubarak dan Selamat Berpuasa…

Bubbye… JOM BIKINSTHIRT…

Assalamualaikum…

Ihklas Dari Che Li & Che Nisak

bikintshirt.com di FACEBOOK!!

Assalamualaikum, Salam bikintshirt buat semua. Lama dah Che Li tak update post di blog bikintshirt.com nieh. Mungkin ada yang rasakan bikintshirt.com tidak lagi beroperasikan.  Alhamdulillah bikintshirt.com semakin maju melangkah kehadapan.

Memang Che Li lama dah tak update di sini, tapi Che Li aktif di medium baru online biz nieh. Untuk makluman semua, update terkini bikintshirt.com boleh anda ikuti atau follow di Facebook kami bikintshirt.com. Sama jek namanya cuma kini bikintshirt.com di Facebook.

Tapi bukan bermakna Che Li akan terus meninggalkan blog bikintshirt.com nieh. Cuma kat sini update akan lebih tertumpu kepada perkongsian ilmu dari segi tutorial atau tips2 mencetak tshirt malah In Sha Allah akan di upload Video Asas Cetak Tshirt untuk dikongsikan.

Harap sangat blog nieh masih menjadi rujukan kepada orang2 baru dalam dunia percetakan tshirt di Malaysia nieh.

Akhir kata JOM BIKINTSHIRT… dan Jangan lupa singgah ke Facebook kami bikintshirt.com LIKE tau facebook kami. Tanpa Anda Siapalah Kami.

Ikhlas Dari : CHE LI & CHE NISAK

Related Posts with Thumbnails